Friday, May 20, 2011

TILL SVERIGE

"Bertil Oppenheimer berättar om sin egen tysk-judiska familj före, under och efter andra världskriget. Av det som hände en familj får läsaren en inblick i de europeiska judarnas livsöde, och mycket mera. De modiga ickejudiska holländare, som gömde Kurt och Elli Oppenheimer undan Gestapo, räddade gudskelov tillkommande Oppenheimergenerationer. Jag blev oerhört illa berörd av Sveriges antisemitiska invandringspolitik."

Överrabbin emeritus Morton Narrowe


"En väl dokumenterad och spännande berättelse om hur en judisk familj kämpar för att komma undan nazisternas utrotningspolitik och förena sig med sina släktingar i Sverige. En skrämmande skildring av hur svenska myndigheter sex gånger vägrar familjen tillstånd att resa till Stockholm. Först när Tyskland förlorat slaget om Stalingrad och efter påtryckningar från en av det svenska näringslivets ledande män ändrar sig regeringen. I sista stund klarar sig författarens mamma och pappa undan den transport till Bergen-Belsen som tyskarna redan hade planerat."

Staffan Thorsell, f.d. chefredaktör för Expressen och författare till boken Mein lieber Reichskanzler om Sveriges kontakter med Hitlers Rikskansli

No comments:

Post a Comment