Friday, May 20, 2011

Om Bertil Oppenheimer

Bertil Oppenheimer föddes 1950 och växte upp med föräldrar och en storebror i en Stockholmsförort. I hemmet talade man tyska, eftersom föräldrarna var invandrade tyska judar, men även svenska tack vare en talrik släkt och vänkrets som sedan mycket länge var etablerad i Sverige. Föräldrarna, Elli och Kurt, hade invandrat till Sverige 1943. Men man talade aldrig med barnen om händelserna under kriget.

Det var först efter föräldrarnas tidiga bortgång som frågorna började hopa sig. Det fanns en stor mängd gamla brev från hela världen samt fotografier och adressböcker med intressanta anteckningar. Och där fanns en kartong ombunden med snöre. Överst i kartongen låg den gula judestjärnan som judar hade tvingats bära på sina kläder i Tyskland och andra av tyskarna ockuperade områden.

Det här är berättelsen om Elli och Kurt Oppenheimer, hur de växte upp, utbildade sig, träffades och gifte sig. Hur livet efter Hitlers maktövertagande gradvis förändrades och så småningom tvingade dem att emigrera till Holland där de efter Tysklands invasion 1940 slutligen måste gå under jorden. Man får följa deras förtvivlade kamp för att få uppehållstillstånd i Sverige, vad som hände deras närmaste familj och, framför allt, hur de i sista stunden räddades och kunde återförenas med släkten i Sverige. Den restriktiva svenska flyktingpolitiken belyses på olika sätt.

Bertil Oppenheimer är gift och har två vuxna söner. Han är auktoriserad revisor och delägare i revisionsbolaget BDO AB. Han har tidigare utgivit boken Företag i kris - vad en styrelseledamot, aktieägare, advokat och revisor bör tänka på.


5 comments:

  1. Tack Bertil för en mycket intressant föreläsning hos Rotary Järfälla! Det du berättade är oerhört viktigt att uppmärksamma så det inte upprepas...

    ReplyDelete
  2. Tack för ett härligt föredrag i Tyresö Rotary 24/4! Det var länge sedan vi var så många och alla uppskattade.Din koppling till dagens flyktingströmmar och behandlingen av alla som idag flyr från sina länder gjorde din familjs historia ännu mer aktuell. /Anne-Maie

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. - Tidningen Hemmets Journal 14 augusti 2014: "Vi bär på familjers hemligheter"

    ReplyDelete
  5. Varför Gerhard NussMay 31, 2013 at 9:56 AM
    This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete