Saturday, June 30, 2018

Kommentar från Carl-Henrik Hamrin, Mandelieu la Napoule, f.d. ambassadråd och tidigare verksam vid-EU-kommissionen i Bryssel


Hej Bertil,


Tack för mötet i Mandelieu och din mycket intressanta bok i vilken du så generöst delar med dig av dina och dina närståendes öden. Boken gjorde stort intryck på mig och jag har därför läst den noggrant och funderat på det du skriver. Uppskattar särskilt dina personliga reflexioner kring de historiska skeendena. Som du märkte då vi träffades är jag speciellt intresserad av svensk utrikespolitik under andra världskriget. När jag kom till UD år 1973 tjänstgjorde ännu några äldre diplomater som var med på den tiden. UD:s arkivchef, Wilhelm Carlgren, hade just gett ut en ut en bok om Sveriges utrikespolitik under andra världskriget och han organiserade mycket förtjänstfullt små, frivilliga, lunchseminarier om de kritiska situationerna som vårt land hamnade i under kriget. De situationerna var många; och de beslut som då togs var svåra att fatta. Som alltid fanns en koppling mellan svensk inrikes- och utrikespolitik. Generellt sett var Sverige i ett mycket utsatt läge i början av kriget; efterhand fick vi mer manöverutrymme. Krigshandelspolitiken, som Gunnar Hägglöf skrivit en bra bok om, var ett av de viktigaste instrumenten för Sverige att hantera påtryckningarna från Tyskland. Detta illustreras också i din bok. I många avseenden var det då dock en ofattbart annorlunda värld än den vi har idag. Den var så nationellt inskränkt!  Ser man tillbaka på framväxten av mänskliga rättigheter, internationella domstolar, icke-diskrimineringsprincipen (grundbulten i EU), etc, kan man glädjas åt hur de bittra erfarenheterna förvaltats åtminstone i Europa. Tyvärr klargör Per Ahlmark i Det öppna såret att det inte är så över hela världen. Folkmord pågår också idag och i former som man har svårt att fatta kan vara möjliga. Eftervärlden kommer precis som vi att ha svårt att förstå att inte mer görs för att förhindra och lindra; för man kan alltid göra mer.

Tack också för dina fina referenser; fick många tips om intressanta böcker som jag måste läsa. Det är jätteviktigt att ta till sig kunskaper som de som du förmedlar; de behövs nu och i framtiden.


Detta tänkta korta tack blev längre än jag tänkt; blev bara så engagerad.


Varma hälsningar till dig och din familj,


Carl-Henrik

1 comment:

  1. Hej!
    Ursäkta mig men bara för att berätta att vi är ett samhälle på platsen och vi erbjuder pengar lån till alla seriösa och ärliga människor att expandera sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
    För mer information, kontakta oss via e-post eller whatsapp.

    E-post: simondurochefort@gmail.com
    Whatsapp: +33756949346

    ReplyDelete