Tuesday, May 24, 2011

Kommentar från civilekonom Jan Friedman

Boken är fängslande och bitvis riktigt spännande. Både skriftväxlingarna med Socialstyrelsen m.fl. 1938 och den tyska utrikesförvaltningen 1943 är bokens höjdpunkter. Tycker att Du med boken har gjort ett viktigt avtryck och förmedlar sådant som andra framöver kommer att referera till ism historieforskning etc. Måste också kännas väldigt skönt rent personligt att ha gått i mål med en sådan jätteprojekt.

Noterbart är också både hur insiktsfull Din/ dina släktingar var avseende konsekvensen av deportation redan i krigets inledningsskede, dels hur tydligt det var att de svenska myndigheterna visste att förintelsen pågick 1943.

Intressant är också, även om många andra skrivit om detta, om församlingens agerande i slutet av 30-talet, de äldre svensk-judiska familjernas attityder, spänningen mellan öst- och västjudar etc. Reflekterar också över att vår generation inte heller är någon förebild vare sig hur vi ungdomar tog emot våra polska jämnåriga 1968 eller avsaknaden av hur vi välkomnat eller interaktiverat oss med de ryska trosfränder som kommit hit under 90-talet.

No comments:

Post a Comment